Ciorba falsă de burtă cu pleurotus

Ciorbă falsă de burtă cu ciuperci pleurotus

Ingrediente pentru ciorba de pleurotus

Pentru a prepara ciorba falsă de burtă cu ciuperci pleurotus avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 750g ciuperci pleurotus proaspete, tăiate șuvițe (sau 75g de ciuperci pleurotus uscate)
  • 1,5l de supă de legume, vită sau pui
  • 1 morcov ras
  • 50ml ulei de floarea soarelui presat la rece sau rafinat (sau o lingura bună de untura de vită sau pasăre)
  • 300g smântână grasă (~30%)
  • 3 galbenusuri de ou
  • 1 linguriță rasă de cimbru uscat
  • 1 lingură de otet (se mai poate adăuga ulterior, după gust)
  • sare și piper după gust
  • 10 căței de usturoi făcuți pastă, ca pentru mujdei

Prepararea ciorbei de ciuperci pleurotus

Morcovul ras se pune în oală la călit cu uleiul sau untura. Se va elibera astfel betacarotenul care va da culoare ciorbei. Dupa 5 minute de călit la foc mic, se adaugă în oală ciupercile pleurotus tăiate și cimbrul; se mai călesc împreuna cu morcovul alte 5 minute după care se adaugă supa fierbinte, se aduce la fierbere si se lasă la foc mic timp de 15 minute.

În cazul în care folosiți ciuperci pleurotus uscate, acestea trebuie hidratate în prealabil timp de 5-10 minute în apă fierbinte.

În timp ce fiertura își face de cap în oală, pregatim Iiezonul cu care vom drege în final ciorba: într-un bol încăpator, smântăna se bate bine cu un tel, amestecând în ea galbenușurile, usturoiul pisat și oțetul. Puteți pune sarea și piperul proaspăt măcinat aici, fără să mai asezonați ciorba. Se vor amesteca toate în oală.

Dupa 15 minute se stinge focul, se adaugă câte un polonic de ciorbă în bolul de smântână, pe rând, amestecând, scopul fiind acela de a aduce treptat și nu brusc smântâna la aceeași temperatură cu ciorba, evitand astfel să se gătească ouăle (să se „brânzească”).

Ciorba falsă de burtă cu pleurotus se serveste în boluri, cu ardei iute, oțet și smântână sau mujdei, după gustul fiecăruia.