Dibluri de lemn Shiitake

Categorie:

Descriere

Dibluri de lemn cu miceliu de Shiitake (Lentinula edodes). Diblurile au 6 cm lungine si 80mm latime, vin in pungi de cate 200 de bucăți

. Diblurile de lemn  se folosesc pentru o însămânțarea buștenilor Se folosesc aproximativ 20 de dibluri cu miceliu de shiitake pentru un bustean de 1m lungime si 25 cm latime. Se folosesc busteni de foioase de esenta tare proaspat taiati. Se poate folosi lemn de stejar, gorun, fag, carpen, paltin. Sa nu treaca mai mult de 30 zile  de la taierea bustenilor. Bustenii se pot inocula cu dibluri in toata perioada anului dar cel mai indicat este primavara devreme si toamna. Cel mai indicat este sa taiem lemnele in perioada cand arborii sunt in repaus vegetativ, deci de toamna cand incep sa ingalbeneasca frunzele pana primavara cand se desfac mugurii si incep sa scoata frunze. La doua saptamani de la taiere sunt gata de inoculat dar pot astepta si 3 luni pana bustenii vor fi inoculati. Inocularea se face prin gaurirea lemnului cu un burghiu de metric 8  facand gauri la 20 cm distanta una de cealalta, in rânduri decalate (în forma de romb ) gaurile sa fie de aproximativ 7cm adâncime .

Diblurile se bat cu un ciocan ( de preferat ca ciocanul sa fie din lemn sau cauciuc,  pentru a nu strivi capetele ), se poate acoperi ci parafina sau cu ceara topita.

Dupa inoculare bustenii se lasa intr-un loc umbros, ferit de soare si caldura prea mare timp de un an timp în care se uda săptămânal.

Dupa aproximativ un an bustenii se pot activa pentru fructificare, se pun in apa 24 de ore si se lovesc pentru a activa formarea primordiilor.

In timp ce fructifica bustenii se pot aseza in picioare la o distanta de 10 cm unul de altul. Se mai pot inplanta in pamant cam 20 cm. Fructificarea mai apare spontan cand conditiile meteo sunt favorabile pentru ciuperci, de obicei odata cu ploile de toamna si primavara. Bustenii fructifica pe o perioada de 5 – 7 ani ( în funcție  de ce lemn folosim , cu cât mai dens cu atât mai longeviv ) pana cand miceliul ciupercii shiitake descompune busteanul in totalitate.

Este recomandat  ca de toată cantitatea  de cepuri sa fie folosita în momentul  deschiderii ambalajului  pentru a evita deteriorarea lor

Diblurile cu miceliu de Shiitake se pot depozita la frigider intr-un loc curat timp de un an.