Saci însămînțați cu miceliu de ciuperci pleurotus

20,00 lei buc

Saci incubați cu miceliu de ciuperci pleurotus gata de fructificare

Stoc epuizat

Categorie:

Descriere

Saci cu miceliu de ciuperci pleurotus, pe substrat de paie sau rumeguș, deja colonizați, pregătiți pentru fructificare.

Greutate: 5 kg.

Sacii conțin rumeguș sau paie inoculate cu miceliu de diverse specii de pleurotus (Pleurotus ostreatus, Pleurotus pulmonarius – pleurotus de vară, Pleurotus djamor – pleurotus roz, etc).

Prima fructificare va avea loc la aproximativ 2-3 săptămâni de la data inoculării marcată pe sac. Următoarele se succed la 2-3 săptămîni, în funcție de temperatura ambientală. Dacă sînt ținuți în condiții potrivite, sacii pot produce pînă la 3 valuri de ciuperci, primul val fiind cel mai productiv.

Condiții pentru fructificarea sacilor cu ciuperci pleurotus:

Fructificarea sacilor se poate realiza în încăperi închise (camere, pivnițe) sau în aer liber cu îndeplinirea următoarelor condiții:

Umiditate

Umiditatea aerului înconjurător trebuie să fie foarte mare. Stropiți sacii și în jurul acestora de cîteva ori pe zi cu un pulverizator sau o stropitoare.

Lumină

Ciupercile pleurotus au nevoie de lumină, nu foarte puternică și în nici un caz soare direct. Într-o cameră, lumina care intră pe fereastră este îndeajuns. În cazul în care camera nu are ferestre sau fructificarea are loc în pivniță, trebuie să asigurați o sursă de lumină pe parcursul zilei (nu și noaptea).

Evitați ca soarele să ajungă direct pe ciuperci sau pe saci. Aceștia se vor încălzi și miceliul fie se va usca, fie va muri.

Aerisire

Ciupercile pleurotus au nevoie de mult oxigen.

În cazul în care fructificarea are loc în încăperi închise trebuie asigurată o ventilație corespunzătoare: fie o fereastră lăsată deschisă, fie un sistem de ventilație (în cazul în care sînt mai mulți saci și ciupercile consumă oxigenul mult mai repede)

În cazul în care ventilația nu este corespunzătoare, veți observa că picioarele ciupercilor se vor lungi în căutare de aer. De asemenea, pălăriile ciupercilor se vor deforma.

Temperatură

Temperatura poate varia între 16-25° C sau chiar mai mult în cazul ciupercilor pleurotus roz. Temperatura va afecta ritmul de creștere al ciupercilor, cu cît aceasta este mai mică, cu atît vor crește mai greu dar vor fi mai gustoase.

În cazul în care fructificarea are loc afară, nu așezați sacii direct pe pămînt, pentru a evita ca diverse viețuitoare (în special limacșii) să ajungă la ciuperci. Așezați sacii cu ciuperci pe o cărămidă, lădiță, buturugă, etc.

Nu deschideți sacii, nu îi udați înăuntru, nu îi lăsați în soare, miceliul de ciuperci pleurotus moare la temperaturi de peste 40° C

Recoltarea ciupercilor

Pălăriile ciupercilor pleurotus au la tinerețe marginile orientate în jos. În stadiile finale acestea se orientează în sus pentru a răspîndi cît mai bine sporii.

Recoltarea se va face atunci cînd marginile pălăriilor încep să se îndrepte.

Precauții

Nu se recomandă să țineți sacii cu ciuperci pleurotus odată ce fructificarea a început în camere unde petreceți mult timp. La maturitate ciupercile produc mari cantități de spori care pot afecta persoanele sensibile.

Informații suplimentare

Greutate 5 kg